Prijavi se svojim Facebook nalogom

Meditacija i nered u umu

Autor Post
admin Meditacija u haotičnom svetu oko nas nije uvek laka. Zaboravljamo na tihu unutrašnju stranu života. Ovo tiho mesto nije lako pronaći jer mi, čak i kada pokušamo, samo lutamo u svom umu od jedne teme do druge, pošto je naš um pun različitog sadržaja. To se naziva neredom u umu, jer mi razmišljamo jezikom reči koje predstavljaju stvari i pojave iz spoljašnjeg sveta koje svakodnevno susrećemo.

Kada je mozak u stanju nesvesnosti, on skače od jedne na drugu temu, i kao prepuna čaša, preliva se bez kontrole. Ovakav um, ne ostavlja prostora za tišinu, svesnost ili prisustvo svetih momenata.

Kada se oslobodimo neprestanog nereda uma, to nam omogućava olakšanje od tereta briga, straha, prosuđivanja, ogovaranja i ograničenja. To mesto tišine je gde naše istinsko sopstvo boravi. Tu se spajamo sa višom svesnošću koju reči i misli ne mogu da opišu.

Da bismo posetili ovo beskonačno i sveto mesto unutar nas, mora da se učini izvestan napor da bi se utihnuo um i plima reči koja protiče kroz naš um. Meditacija dolazi od latinske reči meditari, što znači često. Što češće čovek meditira, to je lakše postići tišinu u umu, i zato je redovna česta meditacija važan deo procesa oslobađanja i prepuštanja. Odvojiti se od misli zahteva vreme, jer kao i kod navika, mi bivamo nesvesno apsorbovani u tok misli.

Cilj meditacije je nemati cilja, nemati očekivanja, nemati perdrasuda, i jednostavno biti, i biti svestan trenutka. Kada sebi dozvolimo da posmatramo trenutak, jedinstvene promene u našoj svesti mogu da se dese spontano, ali tražiti da se to desi kao što se ide prema cilju, samo donosi nered i frustraciju.

Zato je neophodna ravnoteža između prepuštanja i oslobađanja da bi se omogućilo umu da uđe u stanju tišine. Meditacija nas uči da uživamo u putovanju a ne da živimo radi cilja. Kada meditiramo, mi smo u sadašnjem trenutku, i živimo svesno.
Objavljeno 8 years ago