Prijavi se svojim Facebook nalogom

Vipasana meditacija

Autor Post
admin Vipasana znači videti stvari kakve stvarno jesu. To je jedna od najdrevnijih Indijskih tehnika meditacije. Nju je ponovo otkrio Gautama Buda pre više od 2500 godina i on ju je podučavao kao univerzalni lek protiv unverzalniih pošasti života, to jest, kao Umetnost Življenja.
Ova tehnika ima za cilj potpuno pročišćenje od mentalnih nečistoća i teži ka postizanju najvišeg oblika sreće punog oslobađanja. Njen cilj je dakle isceljenje, ne samo isceljenje od bolesti, već esencijalno isceljenje od ljudske patnje.

Vipasana je način sam-transformacije kroz samo-posmatranje. Fokusira se na dubokoj vezi između uma i tela, što se može iskusiti direktno držanjem pažnje na na fizičkim senzacijma koje su osnova života tela. Ove senzacije se neprestano prepliću i utiču na život uma. Ova međusobna povezanost uma i tela je faktor koji rastvara mentalne nečistoće, što rezultuje uravnoteženim umom punom ljubavi i samilosti.

Zakoni koji upravljaju čovekovim mislima, osećanjima, prosuđivanjem i senzacijama postaju jasniji. Kroz direktno iskustvo, shvata se priroda procesa rasta ili nazadovanja, odnosno kako se čovek oslobađa od ptanje ili stvara patnju. Život počinje da se karakteriše uvećanom svesnošću, smanjenjem iluzije, samokontrolom i mirom.
Objavljeno 8 years ago