Prijavi se svojim Facebook nalogom

Tehnika Meditacija Krija Joge

Autor Post
admin Krija Joga se opisuje od strane osoba koji je praktikuju kao drevni sitem Joge koji je obnovljen od strane Mahavatara Babađija preko njegovog učenika Lahiri Mahasaje 1861. godine.


Zapadni svet je postao svestan Krija joge zaslugom Joganande i njegove knjige Autobiografija jednog Jogija (http://www.znakovi-vremena.net/Dokumenti/Yogananda_Autobiografija.pdf). Ovaj sistem se sastoji od više nivoa Pranajame i zasniva se na tehnikama koje imaju za cilj da brzo dovedu do duhovnog razvoja i postizanja jedinstva sa Bogom.


U drevnim spisima Patanđalijevih Joga Sutri, dat je opis Krija joge u drugom poglavlju. Jogananda je napisao da je Patanđali misio na Krija jogu kada je napisao: "Osobađanje može da se postigne tom pranajamom koja se postiže razdvajanjem toka udisaja i izdisaja"


Moderni opis Krija joge se razlikuje od originalnog opisa Patanđalija. Jogananda je zasluge za ovaj sistem pripisao čitavom nizu gurua, od Jukešvar Girija i njegovom učitelja Lahiri Mahasaje, do Babađija. Smatra se da je Babađi uveo koncept koji je u osnovi identičan Patanđalijevoj Rađa jogi.


Krija joga koju je podučavao Lahri Mahasaja, je tradicionalno isključivo prenošena od gurua na učenika. Jogananda opisuje Krija jogu na sledeći način: "Krija Jogin mentalno usmerava svoju životnu energiju u kružno kretanje gore dole duž kičmenog stuba i njegovih energetskih centara čakri.... Pola minute kružnog kretanja energije duž kičmenog stuba omogućava suptilni napredak u čovekovoj evoluciji koji odgovara celogodišnjem napretku u sklopu prirodnog duhovog razvoja."
Objavljeno 8 years ago Poslednja promena 8 years ago